F.E.A.R

18/1/07


Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος, μέσα απο ρεπορτάζ βουτηγμένα στην υπερβολή, για τις επιπτώσεις των video games και του internet σε ανήλικους χρήστες,
Σαν παλιός χρήστης του νετ αλλά και φανατικός gamer, αποφάσισα να κάνω μια μικρή έρευνα σχετικά με το που σταματάει η αλήθεια και που ξεκινούν οι υπερβολές.
Μετά την καθιέρωση των υπολογιστών εδω και χρόνια, γεγονός είναι οτι εμφανίστηκαν προβλήματα σε διάφορα επαγγέλματα άλλα σοβαρά κι άλλα οχι τόσο.
Τα περισσότερα προβλήματα έχουν να κάνουν με την κακή στάση μπροστά στο pc κυρίως, συμπτώματα όπως βλάβη στην όραση, πόνοι στον αυχένα και στους καρπούς, πονοκέφαλοι, ζαλάδες κλπ.
Τώρα οσον αφορά τα προβλήματα απο τα games, εδω και χρόνια αναμασείται η ίδια τσίχλα απο τα "μέσα"
σχετικά με την επίκτητη επιληψία, που φυσικά είναι ένας μύθος.
Η λεγόμενη φωτοευαίσθητη επιληψία αφορά ένα ποσοστό του 1% περίπου των παιδιών και σε αυτές τις περιπτώσεις αποφεύγεται η έκθεση σε γρηγορες εναλλαγές φωτισμού και εικόνας .
Αυτό δεν σημαίνει οτι όσοι παίζουν video games έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν τέτοια συμπτώματα.
Κάποιοι είχαν κάνει και αγωγές σε διάφορους games publishers υποστηρίζοντας οτι τα παιδιά τους έπαθαν επιληψία απο τη χρήση των παιχνιδιών τους.
Σε όλες τις περιπτώσεις αποδείχτηκε οτι προυπήρχε η πάθηση αυτή και απλά δεν το γνώριζαν.
Το ίδιο αφορά και τον ίλιγγο που έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένα παιχνίδια , στο κάτω κάτω παίζεις για ψυχαγωγία κι αν κάτι σε ενοχλήσει σταματάς να το κάνεις, απλά πράγματα.
Υπάρχει και το φαινόμενο της ψυχολογικής εξάρτησης, το πιο σοβαρό απ' ολα κατά τη γνώμη μου, γιατί ενω στην περίπτωση της σωματικής καταπόνησης μπορείς να λάβεις κάποια μέτρα, εδω είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα.
Στην Κορέα, που είναι ίσως πιο έντονο το πρόβλημα απο οπoυδήποτε αλλού, έχουν δημιουργηθεί κλινικές απεξάρτησης απο τα games και η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι το ηλεκτροσόκ.
Ο εθισμός σε ένα παιχνίδι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς έχει να κάνει με πιο βαθιά αίτια. Κανένα παιχνίδι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κολλήσει κάποιον σε μια οθόνη παρά τη θέλησή του, να τον υπνωτίσει και να τον κάνει να κάνει κακό στον εαυτό του ή σε άλλους.
Αν ήταν ετσι θα είχαμε πάρει τα πριόνια και τα μαχαίρια όλοι και θα είχαμε βγει στους δρόμους.
Στο κάτω κάτω και η τηλεόραση το ίδιο πιάτο δε σερβίρει;
Γιατί λοιπόν δαιμονοποιούνται μόνο τα video games;
Σίγουρα υπάρχουν κάποια παιχνίδια υπερβολικής βίας που μπορούν να επηρεάσουν ένα παιδί, αλλά εδω είναι που μπαίνει ο παράγοντας γονέας και το πόσο είναι διατεθειμένος να αφιερώσει χρόνο και να ενημερωθεί σωστά ώστε να μπορεί να προστατέψει το παιδί του.
Όταν ο εθισμός καταντά ψύχωση κρύβει συνήθως άλλα προβλήματα όπως η απουσία του οικογενειακού περιβάλλοντος κυριολεκτικά και μεταφορικά, η ανία και η ανάγκη διαφυγής απο μια θλιβερή καθημερινότητα.
Όταν ένα άτομο έχει τέτοια προβλήματα η ψυχολογική εξάρτηση απο ένα παιχνίδι είναι ίσως το λιγότερο που θα μπορούσε να του προκύψει και το πιο ανώδυνο.
Τώρα εκπομπές που παρουσιάζουν μονόπλευρα το θέμα και με τρόπο τέτοιο ώστε να τρομοκρατούν αντί να ενημερώνουν, στο βωμό πάντα της τηλεθέασης, προσθέτουν κι άλλα προβλήματα στο ηδη υπάρχον, εκμεταλευόμενες την αμάθεια του κόσμου. Ειδικά όταν οι συντελεστές έχουν τόση σχέση με τα games και το ίντερνετ οση ένας γάιδαρος με αεροπλάνο.
Όταν κάτι φτάσει στην υπερβολή σίγουρα δημιουργεί προβλήματα και βλάβες, αλλά η λογική του αφορισμού των pc και γενικά των νέων τεχνολογιών απο μερίδα "ειδικών" τηλεδικαστών δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα απο αυτά που ηδη υπάρχουν.

posted by Gordon at 9:32 π.μ. | Permalink |

[ back home ]

Comments for F.E.A.R
Και εσύ λάτρης του warcraft?

:)

Το ιντερνετ γενικώς είναι παρεξηγημένο. Τι να τους εξηγήσεις; Άκρη δε βγάζεις.

Είναι κι ούτε πρόκειται να αλλάξει και μετά απορούν που είμαστε τόσο πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.


Εχμ...Lineage....γκουχου γκουχου γκουχ!! ;)

Καλά, απλά ρωτάω μη νομίζεις ότι παίζω warcraft ..

warcraft pwwwwwwwwwwwwww
:D

WOW!:D

lineage 8elei na me balei enas filos sto trupaki alla an kollhsw meta dn 8a diabazw
opote ntaks...nomizw exw allous tropous diaskedashs:P

paw na diabasw twra;/

Αυτά είναι του διαβόλου, γρήγορα στα μαθήματά σου :pp

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Greece

Οτι γουστάρω είμαι... μπαα!!!


Links




Web This Blog
Credits
Distributed by:

Powered by Blogger